כתבות | דיני משפחה

צו הרחקה - מדוע ומתי?

| מאת: עורך דין אפרת אביב

לא פעם, יכול אדם למצוא עצמו חושש לחייו, בשל איום או פעולה פוגענית, פיזית או מילולית, שננקטה נגדו. לא כל פעולה שכזו, תוביל למעצרו של הפוגע ו/או המאיים. וגם אם כך יעשה, אין הדבר נעשה לתקופה בלתי מוגבלת. אי לכך, ולעיתים, כדי להוות פתרון יעיל ומידי, יכול בית המשפט, באמצעות צו, להגן על אדם החושש לחייו, מסיבות כאלו ואחרות. על כך – במאמר זה. עוד נסקור: מהו צו הרחקה, באילו מקרים יוצא צו שכזה, מה כולל הליך בקשת הצו, מהו תוקפו ועוד.

 

מאמר זה מובא לנוחיותכם/ן, קוראים/ות יקרים/ות ואין לראותו כתחליף לייעוץ עם עורך דין לענייני משפחה ו/או פלילי.

 

מהו צו הרחקה?

 

צו הרחקה, כשמו, הוא צו הניתן במטרה להרחיק אדם מטריד או מאיים, מאחר, אשר חושש מקרבתו. צו זה יכול להינתן הן במישור האלימות במשפחה, בהתאם לחוק למניעת אלימות במשפחה התשנ"א–1991, והן במישור הפלילי, בגין הטרדה, מכוח חוק למניעת הטרדה מאיימת, התשס"ב–2001. כאשר מדובר באלימות במשפחה, הצו יופנה כלפי בן או בת זוג, הורים, ילדים, אחים, סבים וסבתות – כאמור, בני משפחה. בעניין הטרדה מאיימת, הצו יכול להינתן כנגד כל אדם, גם אנשים זרים, זאת בהתאם לחוק. יש לציין כי כאשר מדובר בצו כחלק מחוק למניעת אלימות במשפחה, אזי הצו יקרא צו הגנה.

 

הליך הוצאת צו הרחקה:

 

מבקש צו ההרחקה יפנה לבית המשפט, על מנת למלא טופס בקשה, שם יציין האם הוא מרגיש בסכנת חיים, ואת הנסיבות שגרמו לו לחשוב כן. בשל בהילות הצו וחשיבותו, כבר באותו היום ייקבע הליך במעמד צד אחד, על ידי שופט, באם לתת את צו ההרחקה. חשוב לציין כי לא מספיק תצהירו של האדם בדבר הנסיבות המעידות על החשש לחייו, אלא שעליו לגבות את ההצהרה עם אסמכתאות המעידות על כך, כמו: טפסים רפואיים, עדויות ותלונות במשטרה. זאת, מכיוון שנטל ההוכחה לסכנה, מוטל על המגיש. כמו כן, החלטה בדבר מתן צו הרחקה, יש בה כדי להפר את חירותו של מקבל הצו, ולכן ההחלטה תתקבל בכובד ראש. במידה והשופט ידחה את הבקשה, מגיש הבקשה יוכל לערער לערכאת המחוזי, בבקשתו.

 

מהו התוקף המשפטי של צו הרחקה?

 

צו הרחקה, בהתאם לחוק למניעת הטרדה מאיימת, יינתן כאשר הוא תקף למשך חצי שנה. את התקופה האמורה יהיה ניתן להאריך, בהגשת בקשה לבית משפט, בחצי שנה נוספת. במקרים חריגים, תאושר הארכה נוספות, סך הכל עד לתקופה כוללת של שנתיים. בצו הרחקה בהתאם לחוק למניעת אלימות במשפחה, כלומר, צו הגנה, תוקפו עומד על 3 חודשים בלבד, זאת בשל רגישות הסיטואציה.

 

יש להעיר, כי במקרים מסוימים, אדם עשוי להיות אף מורחק מביתו, אם אחד מבני משפחתו המתגוררים עמו, הגיש נגדו צו הגנה. כמו כן, יש לזכור שמדובר בתא משפחתי ולכן, התקופה קצרה יותר מאשר צו הרחקה. גם במקרה האמור, יכול בית המשפט להאריך את הצו, במקרים מיוחדים, עד לתקופה של שנתיים בסך הכל.

 

מה חשוב לדעת - אם אתם רוצים להגיש בקשה לצו הרחקה?

 

משני צדדיו של המתאר, הן מגיש הבקשה והן מקבל הצו, זקוקים לליווי של עורך דין פלילי או עורך דין לענייני משפחה (במיוחד אם מדובר בהליך כחלק מתא משפחתי, שבדרך גורר הליכים נגזרים, עד כדי גירושין). במידה והנך מעוניין להגיש בקשה לצו, היוועצות בעורך דין תוכל לסייע בדרך הגשת הבקשה, מגובה באסמכתאות וסדורה, כזו שתאושר על ידי בית המשפט, במידה והנסיבות מצדיקות זאת.

 

כמו כן, במקרים מסוימים יהיה ניתן לשקול, האם הגשת הצו היא הפתרון הנכון, בהתאם לנסיבות העניין. אם הנך מקבל הצו, ישנה חשיבות רבה להסתייעות בעורך דין. ראשית, הנך ניצב בפני הגבלות משמעותיות, לעיתים אף בהגבלה בכניסה לדירה שלך, לשכונת מגוריך ועוד. הגבלות אלו מחייבות התמודדות נכונה ונבונה עם הסיטואציה. חשוב שלא להפר את הצו הניתן. מדובר בצו שיפוטי, שהפרתו יכולה להוביל למעצר על ידי רשויות האכיפה.

 

כמו כן, במידה ולטענתך מדובר בצו הניתן בעקבות מצג שווא, ייצוג על ידי עורך דין יוכל לסייע בהסרתו. מה גם שפתוחים הליכים נוספים לרשותך, כמו הגשת תביעה שכנגד, בשל מתן צו לאחר הצגת מצג שווא. לצערנו, נודע על מקרים מסוימים בהליכי גירושין, בהן אחד מהצדדים השתמש בפניות כאלו ואחרות לבית המשפט, במטרה להתיש את הצד השני. אי לכך, מומלץ לשמור על ראיות המעידות על חפותך, עדויות שיכולות לסייע לגרסתך וכדומה.

תגובות
אין תגובות למאמר
מתמחה באלימות, דיני רשויות מקומיות, דיני תעבורה, דיני משפחה ועוד...
מתמחה באפוטרופסות, אזרחי, אפוסטיל, דיני בוררות ועוד...
אגודות שיתופיות (1)
אזרחי (29)
אימוץ (3)
אלימות (7)
אפוטרופסות (2)
אפוסטיל (1)
ביטוח לאומי (27)
גירושין (27)
גישור (5)
דוחות משטרה
דיני בוררות (1)
דיני בידור ותקשורת
דיני ביטוח (4)
דיני בנקאות (24)
דיני זקנה
דיני חברות (32)
דיני ירושה (35)
דיני מחשוב (2)
דיני מיסים (192)
דיני משכנתאות (2)
דיני משמעת
דיני משפחה (44)
דיני נזיקין (12)
דיני עבודה (27)
דיני פנסיה (1)
דיני צבא (2)
דיני רשויות מקומיות (1)
דיני תעבורה (16)
הוצאה לפועל (11)
זכויות יוצרים (2)
חוות דעת רפואית (1)
חוזים (8)
חלוקת רכוש (3)
חנינות
חקיקה (1)
חקירות בינלאומיות (1)
חקירות פרטיות
טוען רבני (5)
ייעוץ ביטחוני
ייעוץ בינלאומי (16)
ייעוץ שוטף
ייצוג חברות
יישוב מחלוקות
כונס נכסים (2)
כללי (85)
לשון הרע (1)
מזונות (4)
מיסוי מקרקעין (11)
מס הכנסה (9)
מע"מ (2)
מעמד אישי (8)
מקרקעין (24)
משמורת ילדים (1)
משפחות שכולות
משפט חוקתי
משפט מינהלי (1)
משפט מסחרי (2)
משרד חקירות (1)
נוטריונים (8)
נזיקין (5)
נישואים אזרחיים (2)
נכי צה"ל ומערכת הביטחון (1)
נפגעי שואה (1)
סימני מסחר
סמכות בינלאומית (1)
עבודות שירות
עבירות ביטוח
עבירות מין (2)
עבירות צווארון לבן
עבירות רכוש
עבירות תנועה
עובדים זרים (4)
עורך דין אזרחי
עורכי דין כללי (3)
עורכי דין פלילי (21)
עיזבונות (3)
ערעורים
פטנטים (7)
פלילי (101)
פסילת רישיון (1)
פשיטת רגל (4)
קטינים
קניין רוחני (4)
רישום חברות (3)
רשלנות רפואית (13)
שוק ההון (6)
שירותים משפטיים (11)
שלום בית (1)
שרות רפואי (4)
תאונות אישיות (1)
תאונות דרכים (19)
תאונות עבודה (3)
תאונות תלמידים
תביעות כספיות (4)
תכנון ובניה (3)
תצהירים
קישורים מומלצים: