כתבות | דיני משפחה

כשאתה אומר "ממזר" - למה אתה מתכוון?

| מאת: עורך דין אפרת אביב

הדין האישי במדינת ישראל, מושתת על ההלכה הקדומה – כלומר, על הדין הדתי. סטטוס הממזר הינו אחד הסטטוסים הקשים ביותר מבחינת התורה, שעמו בתי הדין נמנעים כיום מלהתמודד, וזאת בשל ההשלכות הקשות שטומן בחובו סטטוס זה.

 

במאמר המובא לפניכם/ן, נעסוק בסטטוס הממזר. תחילה, נציג מי הוא ממזר על פי ההלכה. לאחר מכן נציג את ההשלכות על אותו אדם שמוגדר כממזר. מאמר זה מובא לנוחיותכם/ן, קוראים/ות יקרים/ות ואין לראותו כתחליף לייעוץ עם עורך דין לענייני משפחה.

 

מי הוא ממזר?

 

ממזר הינו הגדרה לילד או ילדה אשר נוצר/ה באופן אסור, על פי כל דת ודת. בעבר הייתה חשיבות רבה למיתוג ילד כ"ממזר". היה מדובר בכינוי גנאי ומעין קלון, המלווים אם שעשתה מעשה אסור. למעשה, ממזר הינו ילד שנולד לאם יהודייה, מגבר יהודי אחר שאינו בעלה. ילד ממזר סבל ממעמד נחות יותר, לא אושר לנישואים עם כל אדם ואף היו מקרים שבהם נשים העדיפו להפיל/להרוג לאחר הלידה /למסור לבית אומנה, בשל החשש מאפיון הילד ככזה.

 

כיום, הדין החל במדינת ישראל הינו הדין הדתי, אך בחיי היום יום, לא נראה את השפעות הממזרות על אנשים. סטטוס הממזר מוכר בעיקר באוכלוסיות הנחשבות דתיות יותר, המתנהלות על פי הדין של פעם. למעשה, ניתן לומר כי הממזר נחשב לסטטוס החמור ביותר בעיני הדת היהודית, בשל העובדה כי האישה בגדה בבעלה עם גבר יהודי אחר ומכאן – שהיא אסורה לבעלה ולבועלה. היות וסטטוס הינו דבר שנמשך מדור לדור, אזי ילד המוגדר כממזר, יאלץ לחיות עם הסטטוס הזה למשך כל חייו, וכך נכון גם לילדיו.

 

ממזר על פי הפסיקה:

 

בשל ההשלכות הקשות החלות על ממזר, נמנעות ערכאות המשפט מלעסוק בכל נושא אשר העלול לממזר ילד, לדוגמא – בדיקת אבהות. לא פעם הגיעו לפתחי בית המשפט מקרים, שבהם אחד מהצדדים טען כי הילד אינו משותף ולכן יש לבצע בדיקת רקמות (בדיקת אבהות). במרוצת השנים השתנתה הפסיקה לכאן ולכאן, בנוגע לשאלה – האם ביצוע בדיקת אבהות עלול לממזר ילד? הדעות השונות וההלכות שהלכו והשתנו במהלך השנים, גרמו למצב נתון כיום – ערכאות המשפט נמנעות מלעסוק בשאלה זו, כדי לא להתמודד עם ההשלכות הכרוכות בסטטוס הממזר.

 

למעשה, הפסיקה מבחינה בין המושג של "אבהות רגילה" דהיינו – אבהות ביולוגית, לבין "אבהות משפטית", ובכך מונעת מעצמה את הצורך להתמודד עם הממזרות. לדוגמא – אם מגיע מקרה לפתחי בית המשפט, בנוגע לשאלה – האם הילד הוא של האבא או לא ומתבקש לבצע בדיקת אבהות. גם אם התוצאה תהיה שלילית – ותראה שהילד הוא של פלוני (מאהב), בית המשפט יקבע כי האבא הביולוגי הינו המאהב, אך האבא המשפטי הינו הבעל. זאת, על מנת שלא לממזר את הילד ולגרום לו לחיות עם השלכות הסטטוס לשארית חייו.

 

ממזר על פי היהדות:

 

ככלל, קיום יחסי מין של בני זוג, שלא במסגרת חיי נישואים ועל פי התנאים הדתיים המוגדרים, הינו אסור. הולדה מקיום יחסי מין אסורים, כלומר, "בעילת זנות", מוגדרת כעבירה חמורה ביותר. מכאן הסנקציות החמורות, אשר מטרתן להרתיע שניים לקיים יחסים כאלו, אשר ליחסיהם תהיינה השלכות לדורות. לפי ההלכה היהודית, במספר מסוים של מקרים, ייחשב הילד כממזר. להלן, חלק מהם:

 

גילוי עריות - יחסי מין בין בני משפחה בקרבה מדרגה ראשונה, ילד אשר נולד כתוצאה מניאוף (יחסים אסורים מחוץ לנישואים) וכן מי שאמו יהודייה אך אביו אינו יהודי. ככלל, מדובר בקלון לדורות: בנו של ממזר ייחשב גם הוא כממזר והאיסורים אשר יוטלו על ממזר, יוטלו גם על בנו. האיסורים בעיקרם, יהיו בהקשר לנישואין והמשכיות. עד היום קיימות קהילות דתיות, אשר בוחנות את אילן היוחסין של מועמד לשידוך, כדי לבדוק ממזרות. במקביל, מעמדו של ממזר נבחן בתורה ואף צוין כי גדולי דור ורבנים, היו ממזרים בעצמם. דוגמא לכך הוא יפתח הגלעדי, אשר הגיע למעמד שופט, למרות בילדותו הוגלה משום שהיה ממזר.

 

סוף דבר:

 

גם בימינו, יש חשיבות להגדרת ילדים כממזרים, תלוי איזו ערכאה דנה ומהן הנסיבות. אי לכך, חשוב להיוועץ בעורך דין לענייני משפחה, אשר יוכל להציג את כלל הזכויות והמגבלות, כאשר מדובר בילד ממזר. כמו כן, הוא ייעץ כיצד יש לפעול, לרבות בחירה בין שתי הערכאות הרלוונטיות (בית הדין הרבני, מול בית המשפט לענייני משפחה), על מנת להשיג תוצאה רצויה לטובת מי מהצדדים. יש לזכור כי כאשר מדובר בילדים, העיקרון שינחה את הערכאה הדנה, הוא עקרון "טובת הילד", אותו צריכים גם הוריו לשים בראש מעייניהם ולפעול למענו.

תגובות
אין תגובות למאמר
מתמחה באפוטרופסות, אזרחי, אפוסטיל, דיני בוררות ועוד...
מתמחה בגישור, גירושין, דיני ירושה, דיני משפחה ועוד...
אגודות שיתופיות (1)
אזרחי (29)
אימוץ (3)
אלימות (7)
אפוטרופסות (2)
אפוסטיל (1)
ביטוח לאומי (27)
גירושין (27)
גישור (5)
דוחות משטרה
דיני בוררות (1)
דיני בידור ותקשורת
דיני ביטוח (4)
דיני בנקאות (24)
דיני זקנה
דיני חברות (32)
דיני ירושה (35)
דיני מחשוב (2)
דיני מיסים (192)
דיני משכנתאות (2)
דיני משמעת
דיני משפחה (44)
דיני נזיקין (12)
דיני עבודה (27)
דיני פנסיה (1)
דיני צבא (2)
דיני רשויות מקומיות (1)
דיני תעבורה (16)
הוצאה לפועל (11)
זכויות יוצרים (2)
חוות דעת רפואית (1)
חוזים (8)
חלוקת רכוש (3)
חנינות
חקיקה (1)
חקירות בינלאומיות (1)
חקירות פרטיות
טוען רבני (5)
ייעוץ ביטחוני
ייעוץ בינלאומי (16)
ייעוץ שוטף
ייצוג חברות
יישוב מחלוקות
כונס נכסים (2)
כללי (85)
לשון הרע (1)
מזונות (4)
מיסוי מקרקעין (11)
מס הכנסה (9)
מע"מ (2)
מעמד אישי (8)
מקרקעין (24)
משמורת ילדים (1)
משפחות שכולות
משפט חוקתי
משפט מינהלי (1)
משפט מסחרי (2)
משרד חקירות (1)
נוטריונים (8)
נזיקין (5)
נישואים אזרחיים (2)
נכי צה"ל ומערכת הביטחון (1)
נפגעי שואה (1)
סימני מסחר
סמכות בינלאומית (1)
עבודות שירות
עבירות ביטוח
עבירות מין (2)
עבירות צווארון לבן
עבירות רכוש
עבירות תנועה
עובדים זרים (4)
עורך דין אזרחי
עורכי דין כללי (3)
עורכי דין פלילי (21)
עיזבונות (3)
ערעורים
פטנטים (7)
פלילי (101)
פסילת רישיון (1)
פשיטת רגל (4)
קטינים
קניין רוחני (4)
רישום חברות (3)
רשלנות רפואית (13)
שוק ההון (6)
שירותים משפטיים (11)
שלום בית (1)
שרות רפואי (4)
תאונות אישיות (1)
תאונות דרכים (19)
תאונות עבודה (3)
תאונות תלמידים
תביעות כספיות (4)
תכנון ובניה (3)
תצהירים
קישורים מומלצים: