כתבות | דיני משפחה

הסכם חיים משותפים - על שום מה ולמה?

| מאת: עורך דין אפרת אביב

חוזים אמנם מובאים מהעולם העסקי, אך אט אט נראה כי משתמשים בחוזה גם בתחומים של בינו לבינה, ומבלי שיש חיוב חוקי לעשות כן. יותר ויותר זוגות מתחילים להסדיר את מערכת היחסים שלהם באמצעות הסכם, ככל הנראה בשל אחוזי גירושין עולים ואורח החיים המודרני. לאור האמור עד כה, הרי שבמאמר זה נסקור: מהו הסכם חיים משותפים, מה הסכם מסוג זה כולל, מהם היתרונות בכתיבת הסכם שכזה ומהו הסכם ממון. 

מאמר זה מובא לנוחיותכם/ן, קוראים/ות יקרים/ות ואין לראותו כתחליף לייעוץ עם עורך דין לענייני משפחה. 

מהו הסכם חיים משותפים:
הסכם חיים משותפים הוא הסדר חוזי, הנערך בין בני זוג שחיים יחדיו, ללא נישואין רשמיים, כלומר נישואין דתיים, כפי שמכירה המדינה. הזוגות אשר מבצעים הסכמי חיים משותפים, מסיבותיהם האישיות, מגוונים ורבים, וביניהם: ידועים בציבור - אלו זוגות אשר מקיימים חיי שיתוף, על ידי ניהול משק משותף ומגורים תחת אותה קורת גג. 

עוד דוגמא היא זוגות שאינם נשואים מסיבותיהם האישיות (אידיאולוגיות, אי יכולת לפי החוק הישראלי וזוגות חד מיניים). הסכם זה יכול להוות במקרים מסוימים ובהתאם לתוכנו, תחליף להסכם ממון, אשר יכול להתבצע על ידי זוגות נשואים או שעומדים להינשא, אם כי הסכם ממון קובע הסדרים כלכליים בלבד בדרך כלל וחל בעת פרידה, מתום הזוגיות ולא במהלכה, כפי שמתבצע בהסכם חיים משותפים. 

הסכם חיים משותפים כולל:
הסכם חיים משותפים מכיל את כלל הנושאים הכלולים במהלך חיים של זוג. להלן, מספר נושאים אשר יכולים להיכלל בהסכם חיים משותפים, וזאת לפי רצונם האישי והחלטתם של בני הזוג: 

הצהרה זוגית - יכולה לכלול הצהרה המכירה בזוגיותם, בדומה להצהרה הניתנת על ידי ידועים בציבור. הסדרת ענייני רכוש - כוללת את הרכוש של כל אחד מהצדדים לפני הזוגיות ומה תהיה החלוקה בעת פרידה, של הרכוש הקודם ולגבי רכוש מצטבר משותף (סעיף שלבדו יכול לעמוד כהסכם ממון). הסדר מגורים של השניים, השלכות על צוואות וירושות, ניהול משק בית, ילדים - אם יש רצון לילדים וכיצד יגדלו את ילדיהם, וקביעת ערכאה שיפוטית, במידה ותהיה מחלוקת בדבר ההסכם והאמור בו. כל אלה מהווים מעין סטנדרט המופיע בהסכם, אך ניתן להוסיף תחומים שונים ומגוונים, בהתאם למערכת הזוגית של בני הזוג. 

הסכם חיים משותפים - יתרונות:
יתרונותיו של הסכם חיים משותפים, רבים. מדובר בהסכם שתקף באופן מיידי מבחינה משפטית, וזאת לאחר חתימת הצדדים על החוזה. לעומתו, כפי שנבהיר בהמשך, הסכם ממון יהיה בר תוקף משפטי, רק אם יאשר זאת נציג אשר הותר על ידי החוק, לאשרר חוזה שכזה. 

אם ירצו, יוכלו בני הזוג לאשר גם הם אצל נציג  (נוטריון או בבית משפט), וזאת במטרה לבדוק שלא קיימים פגמים בחוזה. הסכם זה מפחית דילמות ומחלוקות מראש. הידיעה והוודאות אודות הכתוב בחוזה, ומחשבה על נושאים מסוימים בעת כתיבתו, גורמת למניעת עימותים בין בני זוג, בנושאים אשר מפורטים בחוזה, וזאת כאשר פוגשים בנושא לראשונה בחייהם. 

יתרה מכך, בעת פרידה של השניים, הסכם אשר יוכל להקל ולמנוע הליך פרידה סבוך וארוך, הוא הסכם גירושין, וזאת בעיגון פתרונות לנושאים מסוימים המועלים בהסכם, דבר שיחסוך כסף רב ועוגמת נפש של הצדדים. היתרון הנוסף והמשמעותי, נוגע לתחושות בין בני הזוג המקיימים חוזה מסוג זה, והן תחושת וודאות וביטחון ביחסים של השניים.   

מהו הסכם ממון:
כאמור, הסכם חיים משותפים יכול לכלול ולהיחשב כהסכם ממון. מכאן, יש להכיר ולהבין את חשיבותו של הסכם הממון. מדובר בהסכם, חוזה כתוב, הנערך בין בני זוג העתידים להינשא, או לחילופין, עתידים לחיות חיים משותפים כידועים בציבור. הסכם ממון, בשונה מהסכם חיים משותפים, עוסק בעניינים רכושיים בלבד. למעשה, תוקפו חל, רק אם יחליטו השניים לסיים את יחסיהם. לפני כן, לא יהיה מימוש להסכם מסוג זה. 

מטרתו של הסכם הממון, היא ביצירת תיאום ציפיות בין השניים בדבר רכושם, ולרוב ההסכם יבוצע כאשר יש לבני הזוג נכסים אישיים, שנצברו לפני חייהם המשותפים. הסכם זה יחייב מבחינה משפטית, רק אם לאחר כתיבתו וחתימת הצדדים, יקבל תוקף על ידי נציג משפטי (נוטריון או נציג מערכאה משפטית). 

סיכום: 
הסכם חיים משותפים מחייב את בני הזוג. הפרתו היא כהפרת כל הסכם, ועל כך יוכלו להיות מוטלות סנקציות. אי לכך, בעת מחשבה על קיום הסכם שכזה, או במידה וקיים הסכם שחלקים ממנו אינם לשביעות רצונו של אחד מהצדדים, יש להסתייע בעורך דין לענייני משפחה, כדי להכיר את המשמעויות הנגזרות מהסכם זה.

תגובות
אין תגובות למאמר
מתמחה באפוטרופסות, אלימות, גישור, דיני ירושה ועוד...
מתמחה באפוטרופסות, גירושין, דיני ירושה, דיני משפחה ועוד...
אגודות שיתופיות (1)
אזרחי (29)
אימוץ (3)
אלימות (7)
אפוטרופסות (2)
אפוסטיל (1)
ביטוח לאומי (27)
גירושין (27)
גישור (5)
דוחות משטרה
דיני בוררות (1)
דיני בידור ותקשורת
דיני ביטוח (4)
דיני בנקאות (24)
דיני זקנה
דיני חברות (32)
דיני ירושה (35)
דיני מחשוב (2)
דיני מיסים (192)
דיני משכנתאות (2)
דיני משמעת
דיני משפחה (44)
דיני נזיקין (12)
דיני עבודה (27)
דיני פנסיה (1)
דיני צבא (2)
דיני רשויות מקומיות (1)
דיני תעבורה (16)
הוצאה לפועל (11)
זכויות יוצרים (2)
חוות דעת רפואית (1)
חוזים (8)
חלוקת רכוש (3)
חנינות
חקיקה (1)
חקירות בינלאומיות (1)
חקירות פרטיות
טוען רבני (5)
ייעוץ ביטחוני
ייעוץ בינלאומי (16)
ייעוץ שוטף
ייצוג חברות
יישוב מחלוקות
כונס נכסים (2)
כללי (85)
לשון הרע (1)
מזונות (4)
מיסוי מקרקעין (11)
מס הכנסה (9)
מע"מ (2)
מעמד אישי (8)
מקרקעין (24)
משמורת ילדים (1)
משפחות שכולות
משפט חוקתי
משפט מינהלי (1)
משפט מסחרי (2)
משרד חקירות (1)
נוטריונים (8)
נזיקין (5)
נישואים אזרחיים (2)
נכי צה"ל ומערכת הביטחון (1)
נפגעי שואה (1)
סימני מסחר
סמכות בינלאומית (1)
עבודות שירות
עבירות ביטוח
עבירות מין (2)
עבירות צווארון לבן
עבירות רכוש
עבירות תנועה
עובדים זרים (4)
עורך דין אזרחי
עורכי דין כללי (3)
עורכי דין פלילי (21)
עיזבונות (3)
ערעורים
פטנטים (7)
פלילי (101)
פסילת רישיון (1)
פשיטת רגל (4)
קטינים
קניין רוחני (4)
רישום חברות (3)
רשלנות רפואית (13)
שוק ההון (6)
שירותים משפטיים (11)
שלום בית (1)
שרות רפואי (4)
תאונות אישיות (1)
תאונות דרכים (19)
תאונות עבודה (3)
תאונות תלמידים
תביעות כספיות (4)
תכנון ובניה (3)
תצהירים
קישורים מומלצים: